След благотворителното маскено парти „Балкански Хелоуин с привкус на самба“

На 31 октомври 2011, Хелуин, Фондация Кукери и партньори проведоха благотворително маскено парти „Балкански Хелуин с привкус на самба“.

Фондация Кукери нямаше как да не предложи такова парти – кукерският обичай е български вариант на маскарадните празници, разпространени и популярни навсякъде по света. Не можем да оставим международно честван маскен празник без да се чуе за Фондация Кукери. Особено като се има предвид, че през последните години в големите градове на България, а също и в Карлово, Хелуин вече се отбелязва, особено от младежи и деца.

Ние насочихме празника към възрастовата група от 16 до 116 години – един доста широк периметър -, и особено към тези, които обичат музика в етно стил от България и Балканите. Заимствахме датата и тиквения фенер, предложихме малко информация за Хелуин по света, но във всичко друго придадохме на празника български и балкански вкус. Това бе още един повод за празнуване далеч от политиката и от току що отминалите избори.

Откликът бе далеч от масов – в механа „Водопада“ имаше може би около 40-50 души с децата,  повечето от които бяха близки и приятели на някои от организаторите и спонсорите. Обаче атмосферата бе приятна и сценарият общо взето бе осъществен според замисъла. За съжаление по технически  причини не успяхме да пуснем подготвените видеоклипове с хора от повече от балканските страни, които можете да гледате тук. Също така инструкторът по самба бе възпрепятстван да дойде и затова пуснахме само музикални парчета със самба, които никой не знаеше как се танцуват.

Сценарият включваше 2 състезания – по танцуване на българско хоро и балканска музика -, както и томбола с лакомства, с мартеници със звънчета (символ на кукерите), с кукерски календарчета и с две малки бутилки вино марка „Зейла“ от Шато Копса… Жури на двете състезания бе компанията по маса на спонсорите ни от „Шато Копса“. Естествено БГ хоро-маратонът бе спечелен от Мария Христева, секретар на читалището и ръководител на ансамбъл „Тракийка“ в град Баня, както и член на Управителния съвет на Фондация Кукери. Тя водеше и безпогрешно показваше стъпките на  всички хора.

Конкурсът-дефиле на маскираните малчугани бе една от импровизациите, която се прие доста добре от децата – и от онези четири смели деца, които се включиха в конкурса, и от другите, които ги гледаха отстрани. Победителят бе определен според силата на ръкоплясканията от публиката. Най-малкият участник съвсем заслужено спечели най-силни аплодисменти и тиквения фенер, направен от Иванка Балтова от Читалище Карлово – също член на Управителния съвет на Фондация Кукери. Разбира се, за всички четирима участници имаше по едно лакомство.

На това благотворително парти бяха събрани общо около 40 лева. Заедно със стойността на любезно предоставените бутилки вино марка „Зейла“ от спонсора Винарска изба „Шато Копса“, те покриват направените  разходи за празника (DJ, материали за маски-домино, лакомства за томболата, принтиране и копиране на билети и други материали).

Въпреки малкия брой отзовали се на поканата за празника, за което може да се търсят много причини и обяснения, въпреки голямата заетост на всички от Фондация Кукери с други проекти и дейности, трябва да бъдем удовлетворенни, че предложихме своя оферта и оставихме следа в отбелязването на този ден.

Ще продължим с усилията за набирането на средства за Кукерфест 2012 – една очевидно нелека задача в този толкова труден в икономическо отношение период.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: