Управителният съвет на Фондация Кукери прие едноседмичната програма на Кукерфест Карлово 2012 г.

Вече е разработен проектът Кукермода 2012, който трябва да стартира през октомври,  и започва петмесечна  кампания за набиране на средства от спонсори за Кукерфест 2012

Приетата програма на Кукерфест 2012 е седемдневна – връщаме се към стародавната традиция на Сирната неделя (Сирната седмица) в Карловско, когато от понеделника след Месни заговезни до Старчовден (кукеров ден) старците са „раздрънквали“ в понеделник, сряда и петък. Първата стъпка към такова връщане направихме по време на празненството „Преди Старчовден в Карловско“, което се случи на 28 февруари 2011 г. – в понеделника преди Сирни заговезни.

Karlovo, Kukeri FoundationПрограмата на Кукерфест Карлово 2012 обаче е наситена със събития през всеки един ден от седмицата. По този начин искаме да привлечем вниманието на медиите, да направим реклама на община Карлово и на отделните кукерски селища, а също и да задържим туристи в общината за доста повече време от само няколко часа. И разбира се, искаме да допринесем за това празникът да бъде още по-празничен, по-близък и по-красив за жителите на община Карлово.

В програмата на Кукерфест 2012 доразвихме основните компонента на празненството „Преди Старчовден в Карловско“:  кукер-ревюто, кулинарната изложба-базар, изложбата-базар на сувенири и детската арт-изложба.

Няколко са по-големите проекти в Кукерфест 2012 г. Сред тях проектът „Кукермода Карлово 2012“ е най-амбициозен. Той придава международно измерение на празниците, свързвайки общината и културното й наследство със света. Международният характер на празника се подсилва от проектите „Кукерфото“ и „Кукерсафари“, като вторият е в рамките на проект за по-нататъшно развитие на кукерския сайт „Старци – кукери от Карловско“.

Особено внимание отделяме на съхраняване на автентичната кукерска традиция в Карловско, което е една от най-важните цели на Фондация Кукери. От вторник до петък на Кукерфест 2012 няколко кукерски селища от общината ще поемат щафетата да бъдат център на празненствата. Всяко ще покаже за туристите, гостите и местните жители отделни аспекти на своя Старчовден – местния кукерски костюм, стари снимки, песни и гозби -, и ще изтъкне характерни свои забележителности от туристически интерес. Ако това щафетно придвижване на центъра на празниците от едно селище в друго се окаже успешно, през следващите  години ще предложим и на останалите кукерски селища, които са членове на Фондация Кукери чрез своите читалища, също да се включат.

Вероятно Община Карлово отново ще организира станалия вече на две десетилетия Общински кукерски празник в събота преди Сирница, а в повечето кукерски селища традицията на Старчовден със сигурност ще бъде спазена  в неделя.

Въпреки кризата и недоимъка вярваме, че ще успеем да направим заедно един хубав празник и да потвърдим, че и в България няма „не мога“ и „не става“, когато има желание.  Успехът ни в организирането на Кукерфест Карлово 2012 разбира се ще зависи от успеха ни в набирането на средства от спонсори и от включването на доброволци.

Програмата на Кукерфест 2012 и проектите в нея ще бъдат обсъдени на Общото събрание на Фондация Кукери, което планираме за средата на ноември.

Очакваме вашите коментари, мнения и идеи също тук и на кукерския сайт www.kukeri-karlovskobg.eu.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: