Американски учен проучва някои от кукерските групи от Карловско

На 7 и 8 юни т.г. етномузикологът Дана Бюканън от Илинойския университет в САЩ се срещна с представители на кукерските групи в шест селища в Карловско: с. Дъбене, с. Климент, кв. Сушица, с. Васил Левски, с. Домлян и гр. Калофер. Срещите й бяха организирани, от една страна, от Фондация Кукери чрез председателя на Управителния съвет Йора Атанасова, и заедно с това – от секретарите/председателите на читалищата в селата Дъбене, Климент (заедно с кмета), Васил Левски (библиотекаря), Домлян (кмета), както и от кукерски водачи и кукери от гр. Калофер и кв. Сушица.

Снимки от втория ден - в с. Васил Левски, с. Домлян и гр. Калофер

Проф. Бюканън е преподавател и има научни интереси към българската народна музика и фолклор. Тя говори чудесно български език, който е изучавала при свое пребиваване в страната ни преди около 20 години. Оттогава тя е била многократно у нас и идва почти през година. Тя води студентска група за български и балкански фолклор в своя университет.

Сега ученият е в последния месец на своето едногодишно пребиваване в България като стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт”. Темата на изследването й се отнася до актуални аспекти на българския фолклор и тяхната връзка с космологията, по-точно използването на митологични символи като звънци, камбани, самодиви и змейове в съвременните фолклорни изпълнения. Освен към кукерите и сурвакарите, тя проявява интерес към обичаите лазаруване, пеперуда и русалия в рамките на цяла България. Тя планира написването на книга по темата.

Проф. Бюканън се интересуваше от кукерския обичай и кукерите в Карловско, и най-вече от хлопките, тучовете (чановете) и звънците на кукерите в селищата с вековна традиция. Тя поиска да се срещне с по 2-3 души от Сушица, Дъбене и Калофер: с някого, който познава обичая и може да разкаже за него (предложихме секретар/председател на читалище) и с по един водач или кукер. Кукерските групи на тези три селища са я впечатлили с изпълненията си в с. Турия, по време на кукерския празник там. Впоследствие добавихме към програмата й срещи в с. Васил Левски, с. Домлян и с. Климент, както и разглеждане на кукерската сбирка в Етнографския отдел на Регионален исторически музей-Карлово и на двете църкви в старата част на града.

Иво Страхилов, който й асистираше, завършва тази година бакалавърска степен по Европеистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е изкарал стажа си във в. „Дневник“, където неведнъж е публикувал интересни материали за кукерите, Международния кукерски фестивал „Сурва“-Перник и маскарадните обичаи в Европа. Той води сайта www.surva.wordpress.com – един от най-добрите сайтове в България, посветени на кукерите. Самият Иво също е кукер, от групата на пернишкото село Габров дол.

За Фондация Кукери бе естествено да асистира на проф. Бюканън, главно чрез свързване с организаторите по места, чрез транспорт и предоставяне на информация. Сред основните цели на нашата фондация са подпомагане проучването на кукерския обичай, популяризиране и реклама в страната и чужбина. Всяко включване и цитиране на информация за кукерите в научни и популярни публикации допринася за рекламата на местната традиция, на съответното селище и на общината. Ето защо с удоволствие ще продължим да правим същото и за други учени и специалисти, които се интересуват от кукерския обичай и се обърнат към нас.

Председателят на Фондация Кукери участва в провеждането на срещите на доброволни начала. Като отплата проф. Бюканън направи дарение за Фондация Кукери.

Изразяваме благодарността и възхищението си към всички, които ни приеха в шестте селища, за тяхната отзивчивост, гостоприемство и компетентни отговори на въпросите. Проф. Бюканън вече направи това на място. Благодарим по-специално: на Галина Шойлекова, Неда Лалова и Стайко Гамбезов от с. Дъбене; на Николинка Николова и една от служителките на кметството в с. Климент, която облече за нас кукерския костюм; на Дечо Дечев от кв. Сушица; на Николинка Рилева и активния самодеец Кольо от с. Васил Левски; на Мано Несторов, Ангелина Иванова и двамата „стари“ старци от с. Домлян (тяхното гостоприемство бе изключително); на Лазар Драгоев, Румен Стоянов и кукера Галя Тонева от гр. Калофер.

Реклами

Един коментар

  1. Тук в Карловският край са най красивите старци,и на първо място естествено са Домлянските.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: