ПРИПОВДИГНАТО НАСТРОЕНИЕ НА КУКЕРСКИЯ ПРАЗНИК В КАРЛОВО

На 5 март, съботата преди Сирни заговезни, в Карлово се проведе ежегодният Общински кукерски празник. Участваха всички 12 кукерски групи от община Карлово и една гостуваща – от пернишкото село Дивотино.

Тази година кукерските групи изглеждаха вдъхновени, въпреки задълбочаващата се криза. Дали пък и нашето празненство „Преди Старчовден в Карловско“ отпреди седмица, с кукерското ревю и двете изложби-базари, не е допринесло допълнително за повдигане духа на кукерите?

Линкове към видеоклипчетата в Youtube с тазгодишното участие на всяка от 13 кукерски групи в Карлово можете да намерите тук.

Всички кукерски групи бяха много красиви и се представиха блестящо.

Все пак тази година особено силно се изяви кукерският състав на село Васил Левски. Много добре се откроиха три акцента в представянето им:

  • Традиционният хаотично-ритмичен кукерски танц с кърпи в ръцете на кукерите, който е много красив и е специфичен за тях;
  • Комично-артистичното засукване на кукерските мустаци;
  • Добре поставената сцена с оран и жътва.

Левченските дяволи и особено по-високият от тях също показаха нещо ново – те взаимодействаха по-активно с публиката, като по пътя си удряха връшниците срещу зрители и ги „плашеха“.

Подобно взаимодействие с публиката имаше и от страна на калоферския чепиш (козел). Козелът тази година беше само един вместо двама борещи се помежду си, както сме свикнали да ги виждаме. Кукери от калоферската група демонстрираха също така забележителна енергичност и височина при подскачането, особено във втората част на изявата си. Трудно е да се повярва, че може да се скача така, и то многократно, с тежкия костюм и хлопките на кръста.

Силно впечатление направи и кукерската група на село Столетово, с хумора и участието на двама дейни маскирани некукерски персонажи: едно магаре, което пъргаво припкаше и закачаше другите участници, и поп, който беше много активен в благословиите, пръскането с китка и опрощаването на греховете на участници и публика. Последното се вижда особено  добре в края на видеоклипа на столетовската група.

Старците на село Домлян този път си носеха и гърмяха със свое черешово топче, подобно на кукерската група от Сушица. Видяхме и този път характерната за домлянци фигура „слънце“ с гегите. Но двете момичета останаха неухажвани – никой старец не ги закачи с гегата си, за да ги накара да скачат и те.

И Домлян, и Сушица се представиха традиционно много силно, разбира се.

Баджаците и белогашите на квартал Сушица излязоха последни от карловските групи, преди гостите от пернишкото с. Дивотино да завършат празника. Отново изглеждаше, че сушиценци могат да играят часове, без да омръзне на тях или на зрителите. Като ги гледа, човек се пита дали ритмичният им танц с мелодията на чановете и хлопките може да въведе в транс, ако трае повече.

След Карлово много от групите взеха участие в празници и фестивали в други селища на община Карлово и в страната. Например детският кукерски състав от град Баня поведе шествието в Пловдив за гонене на злите духове и зимата. А кукерската група на село Васил Левски получи голяма награда за запазване на традициите на Международния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове Раковски 2011″.

На самата Сирна неделя почти всяка група спази обичая в своето си селище.

Автор на материала: Йора Атанасова

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: