КУКЕРСКИ ПРАЗНИЦИ В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

Около Сирни заговезни се провеждат традиционните кукерски игри в Източна България. Календарът и тази година е богат.

4 МАРТ, ПЕТЪК

Започва Националният кукерски фестивал „Кукерландия“ в Ямбол, организиран от общините Ямбол и „Тунджа“, който ще продължи три дни. За втора поредна година официалното откриване ще бъде вечерта преди състезателното дефиле, от 18. ч. в петък, пред Община Ямбол.

Програмата на „Кукерландия“ включва:

  • Изложба на оригинални кукерски маски и снимки на кукерските игри в Ямболско през ХХ век;
  • Изложба на детски и ученически рисунки;
  • Празничен базар „Кукерландия”;
  • Втора сцена за свободна изява на участващите кукерски групи;
  • Рисуване на живо „Кукери оживяват в графити“;
  • Безплатно фотостудио на открито и др.

5 МАРТ 2011 Г., СЪБОТА

Състезателното кукерско дефиле на ямболската „Кукерландия“ ще е от 10.00 часа на площада пред Община Ямбол.

Репортаж за трите гигантски кукерски маски за „Кукерландия“, които трябва да заемат площадното пространство край сцената, можете да видите тук.

На същия ден в Общинския кукерски празник в Карлово ще се представят всичките 12 кукерски групи от Община Карлово, както и, по традиция, една гостуваща група от страната – тази година от с. Дивотино, Пернишко. Празникът няма състезателен характер, Гостите ще могат да забележат красивата сдържаност на „старците“ (кукерите) от Карловско – тяхна отлика заедно със специфичните костюми. Празникът започва в 10.30 ч. на централния площад на Карлово и ще продължи до обед.

Следобед от 13.00 ч. в карловското с. Климент също ще отпразнуват Старчовден, като освен местната група старци ще има и 3 гостуващи: от с. Бачево, Разложко, от с. Дивотино, Пернишко и от кв. Сушица на Карлово.

В събота на площада в кв. „Секирово“, гр. Раковски, ще се проведе ІХ Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове Раковски 2011“.

Фестивалът се организира със съдействието на МК и под патронажа на Кмета на Община Раковски, която е член на Федерацията на европейските и карнавални градове (FECC). Ще има над 1500 участници от България, Македония, Сърбия и Румъния.

Компетентно жури ще оцени и класира групите по различни критерии. Всички състави ще получат парични награди, грамоти за участие и подаръци от Община Раковски.

6 МАРТ 20111, СИРНА НЕДЕЛЯ

Това е същинския кукерски ден в Източна България, когато кукерите традиционно ще излязат да дрънкат и гонят злите сили. Това ще се случи и в повечето селища на община Карлово като: гр. Баня, с. Васил Левски, с. Домлян, с. Дъбене, гр. Калофер, с. Каравелово, с. Столетово, кв. Сушица на Карлово. Обикновено празникът започва след като хората се наобядват, между 13.00 и 14.30 в различните селища, и продължават до късния следобед.

Най-мащабните кукерски празници на този ден са в Стара загора и Широка Лъка.

ХІI международен фестивал „Маскарадни игри“ в Стара Загора се организира основно от Община Стара Загора и „Общество за фолклор“, но организационният комитет включва и много други организации от града.

На фестивала ще има над 500 участници от общо 17 състава от България, както и 45 участника в 2 състава от чужбина – от Полша и Румъния. Фестивалът е с конкурсен характер за българските групи, с оценяване от жури.

Старозагорският кукерски фестивал започва в 10,00 ч. в квартал „Железник“, с мятане на стрели („Ботурници“) и прескачане на огън. В същия час във фоайето на Община Стара Загора ще стартират и работилници за традиционни среди и Ателие за рисуване на кукери и маски.

Дефилето на кукерските групи ще започне в 10.30 ч. от Булбанк. Официалното откриване ще е в 11,00 ч. пред сградата на Община Стара Загора.

В рамките на фестивала ще бъде прожектиран документалният филм „Заговезни в Старозагорско“, изработен по проекта „Съкровища от старата ракла“ на „Отворено общество“ – Стара Загора.

По традиция Кукерският празник „Песпонеделник“ в Широка Лъка се провежда във всеки първи почивник (уикенд) на месец март. Тъй като тази година той съвпада с почивните дни послучай националния празник 3 март, очаква се по-голям брой гости от обикновено – над 6000.

Заедно с това, заради съвпадението на “Песпонеделник” със Сирни заговезни, част от обичайните кукерски състави-участници от страната са предпочели да останат в селищата си. Въпреки това шествието ще включи 8 групи на кукери от Широка лъка, Смолянско и Югозападна България: с. Жабокрът, с. Голямо Бучино, с. Варвара (Пазарджишко), с. Симитли, с. Петково, с. Орехово, с. Долен.

Ще има също кукерски празник в гр. Момин проход (начало в 10.00 ч.), кукерски игри „Рогача” в с. Бъта, Панагюрско (от 10.00 ч.) и на много други места.

Но пролетните кукерските празници няма да приключат със Сирни заговезни.

14 МАРТ 2011 Г., ПОНЕДЕЛНИК

Жителите на родопското село Забърдо, Община Чепеларе, Област Смолян, честват автентичния обичай „Стара Марта“ винаги на 14-ти март, независимо дали денят в календара е почивен или работен.

Според стародавната традиция млади момчета, облечени като кукери, обикалят цяла нощ селото и гонят злите духове. Древният обичай Стара Марта днес се тачи единствено в Забърдо.

Празникът обаче е покрит с тайнственост, мистика и се провежда много късно през нощта.

Към 21 ч. вечерта момчетата и ергените се събират в една от къщите, всеки мъкнейки през рамо вързоп със страшните си одежди: маска, рога, овчи кожух, вълнена кюрдия (литак), препасана с миндил, чанове и хлопки (последните са нова мода в този древен обичай). Цонка се (дрънка се) за пъдене на злото от къщите от 3.20 ч. след полунощ.

В тази върховна нощ на 14 март всеки момък стряска и буди в тъмни доби лели и баби и така показва, че вече е мъж.

26 МАРТ 2011 Г., СЪБОТА

Националният фестивал на кукерите в с. Калипетрово, Силистренско, традиционно се провежда около Благовещение.

24 АПРИЛ 2011 Г., НЕДЕЛЯ

С великденския кукерски обичай в с. Елешница, Разложко, завършват пролетните кукерски игри в България – отново в Западна България, където и започнаха през януари.

Обичаят в Елешница е уникален заради времето на провеждането му.

Участват кукерски групи от трите махали на Елешница. Преди да се съберат на площада, където има общоселското празнество, кукерите обиколят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Календар с програмите на кукерските събития за 2011 г. можете да намерите тук.

ФОНДАЦИЯ КУКЕРИ ВИ КАНИ ДА НИ ИЗПРАЩАТЕ РЕПОРТАЖИ

от кукерските празници – в снимки, видео и текст.

Изпращането им до нас ще означава ваше съгласие да ги публикуваме на нашия сайт и на други места от името на Фондация Кукери, разбира се заедно с името на автора.

Реклами

Един коментар

  1. Как ми се иска да направя една обиколка по този „кукерски „маршрут…:) Някой ден, надявам се да го направя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: