ПРОЕКТИ

Проект 1 (завършен)

ПРАЗНЕНСТВО „ПРЕДИ СТАРЧОВДЕН В КАРЛОВСКО“, 28.2.2011

 

За презентацията е нужен JavaScript.

Снимки в слайд-шоуто: 
Стефан Генов и Йора Атанасова

Слайд-шоу със снимки от
арт изложбата-базар – тук

Празникът бе организиран съвместно от Фондация Кукери и Община Карлово по два повода, тясно свързани с двете основни цели на този проект:

 1. Началото на Сирната седмица и Старчовден в Карловско
  С празненството открихме Сирната седмица, поставяйки началото на връщане на едноседмичната традиция на отбелязване на Старчовден в Карловско.
 2. Представяне на нашата нова Фондация Кукери пред карловската и по-широката общественост.

Някога старците (кукерите в Карловско) са раздрънквали хлопките, чановете или звънците в понеделник, сряда и петък. В неделята на Сирната седмица, на самия Сирни заговезни, е била кулминацията на обичая, когато те са излизали маскирани да играят из селищата, за да прогонят злите сили и да осигурят здраве и плодородие за хора, добитък и реколта.

През 2011 г. Сирни заговезни бе на 6 март и тогава кукерите отново се облякоха и излязоха в своите селища, а също и гостуваха на други места. В съботата преди това в Карлово се проведе ежегодният Общински кукерски празник.

Програмата на празненството „Преди Старчовден в Карловско“ на 28.2.2011 бе следната:

 1. Представяне на Фондация Кукери
 2. Карловско кукер-ревю: кукерски костюми и стъпки от Карловско
  Не модно ревю, а кукерско! По един кукер от кукерските групи в Карловско дефилира в залата и на сцената.
 3. Кулинарна изложба-базар с традиционни гозби за Сирни заговезни от Карловско
 4. Изложба-базар с художествени творби на ученици на тема „Кукерите и Сирни заговезни“
 5. Разпродажба с благотворителна (кукерска) цел на ястията и художествените творби от двете изложби

Гостите бяха поканени да дойдат полуофициално облечени на празника, като включат в облеклото си елементи на кукерски костюми: кърпи, колани, пискюли и др.

Празненството се проведе в зала „Васил Караиванов“ на Община Карлово, с присъствието на кмета на община Карлово г-н Найден Найденов и много гости, сред които и посланика на Република Южна Африка в България, Н.Пр. г-жа Шийла Камерър.

Резултати от проекта:

 • Отзивите в Карлово за празненството бяха много положителни.
 • Празненството бе добра промоция на Фондация Кукери и на кукерския обичай в Карловско. Много пловдивски и софийски е-медии съобщиха за празника и за Фондация Кукери, а членове на Управителния съвет на Фондация Кукери бяха интервюирани за БНР, Радио Пловдив, Радио „Фокус“ и БТА.
 • Изключително успешна бе кулинарната изложба с традиционни гозби за Сирни заговезни от Карловско. Всички гозби бяха изкупени, като някои хора ги оставиха като благотворителност за Дома за деца, лишени от родителски грижи „Даскал Ботьо“ – гр. Калофер. Парите от разпродажбата бяха поделени поравно между читалищата-участници и Фондация Кукери и ще бъдат изразходвани за кукерски цели. Може да наблегнем повече на такива кулинарни-изложби базари при други подобни събития.
 • Изложбата-базар с художествени творби на ученици на тема „Кукерите и Сирни заговезни“ привлече за участие много деца, главно чрез техните училища и читалища, както и чрез новия карловски Арт център „Орхидея“. Заедно с това, при следващи подобни прояви, е нужно да се помисли за по-добро експониране и насочване вниманието на гостите към тези творби.
 • Кукер ревюто бе интересно и успешно, но не стана ясно дали в залата има гости, включили в облеклото си елементи от кукерски костюми. Залата бе твърде малка и пространството за гостите – недостатъчно. При следващо такова събитие е нужно да се обърне специално внимание на модно кукерско ревю след кукер ревюто, т.е. дефиле на гости с елементи от кукерски костюми в облеклото им.
 • Много читалища от община Карлово станаха членове на Фондация Кукери, а също и отделни лица.
 • Направихме важна стъпка към по-силно въвличане на участниците и особено на гостите,  към скъсяване на  дистанцията между гости и участници. Самите секретари на читалища от отделните селища – всеки от тях изключителен специалист за кукерския обичай в своето селище -, участваха с описания и коментари на кукер-ревюто, всеки за своя кукерски костюм и обичай.
 • Това бе първи проект на Фондация Кукери, в който членовете на Управителния съвет бяха и членове на екипа на проекта, ръководен от Мано Манов. С набирането на нови членове ад-хок екипите вече ще включват и други лица, а също и ще се положат повече усилия за привличането на доброволци.
  Това бе добро начало на проектна работа във Фондация Кукери, с ад-хок екипи, т.е. екип от специалисти, който се събира за проект с точно определена цел, и при който йерархичността е по-възможност липсваща или минимална, като е заменена от координация на дейностите на членовете на екипа.

 

Реклами

4 коментара

 1. […] стъпка към такова връщане направихме по време на празненството „Преди Старчовден в Карловско“, което се случи на 28 февруари 2011 г. – в понеделника […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: